top of page

לעצור את הסרט 

ללמוד להתמודד עם מצבים מאיימים בגילאי 11-19 תוך שימוש בחוזקות אישיות וחברתיות

40013323-e76f-4187-b18e-723c3bfbfda8.jpg

לעצור את הסרט

הדבר הקשה ביותר בלהיות הורה הוא לדעת שאי אפשר להגן על הילדים והילדות שלנו מהעולם. זו אחת מהסיבות שברגע שאדם הופך להורה – נולד בו כוח על 😊

וכוח העל הזה מסייע לנו כהורים לעזור לילדים ולילדות שלנו להתמודד עם סכנות שונות: עם חציית כביש, עם שחייה, עם חשיפה לשמש.

וזה הכוח שיכול להוביל אותנו לעזור להם ולהן להתמודד גם עם מצבים מסוכנים נפוצים: הטרדות מיניות, בריונות, חיזור מטריד, לחץ חברתי, משחקים מיניים, סוגיות של הסכמה במיניות, מגע לא רצוי, פגיעות ברשת, אלימות לסוגיה ועוד.

איך?

רוב המצבים האלו אינם תמונות סטילס, הם סרט וידיאו: מתפתחים בהדרגה ממבטים וצמצום מרחק, דרך הערות, בחינת גבולות ומגע לא רצוי ולעיתים מסלימים לאלימות פיזית, מילולית, רגשית ו/או מינית.

בסדנאות שלנו המשתתפות/ים מתרגלות/ים אסטרטגיות בטיחות אישית והגנה עצמית שיכולים "לעצור את הסרט" בכל המצבים האלו:

- מודעות למרחב 

- זיהוי רמות סכנה ואותות אזהרה 

- שימור גבולות אישיים בריאים ובטוחים 

- שימוש בשפת גוף וטון דיבור לשידור מסרים ברורים ואסרטיביים 

- הבנת דינאמיקות של אלימות, הרגעה עצמית לנוכח איומים 

- גילוי הקול האישי והשמעתו 

- מיפוי קווים אדומים אישיים 

- יצירת מערכי תמיכה שיתוף וטיפול עצמי 

עדויות מראות שביותר מ- 80% מהמקרים מכלול זה של אסטרטגיות מאפשר זיהוי מוקדם של מצב מסוכן ועצירתו בטרם יסלים.

למקרי קיצון של תקיפה פיזית ו/או מינית אנו מתאמנים גם בטכניקות של הגנה עצמית פיזית. נערות ילמדו בטכניקות המותאמות לייעול יתרונות הגוף הנשי למול חולשות הגוף הגברי. נערים ילמדו טכניקות שנועדו לנטרל מצב במהירות, מבלי להאריך בקרב גופני.

הסדנאות עוסקות במצבים למול זרים, אבל גם למול מכרים (חברים, דייטים, רופאים, מורים ועוד) מתוך הכרת הסטטיסטיקות לפיהן יותר מ- 83% ממקרי הפגיעה והאלימות מגיעים מצד אנשים מוכרים. נעסוק גם במוגנות למול מצבי "מיקרו אגרסיות": הקטנות, השתקות, מניפולציות, חציית גבולות, לחץ חברתי, ועוד.

אנחנו משלבים אימון במגוון כישורים: בטיחות אישית, מיניות בריאה, תקשורת של הסכמה, פתרון קונפליקטים והגנה עצמית. המטרה היא להציע ערכת "יציאה לחיים" שמאפשרת תנועה בטוחה וחופשית בו זמנית.   

שיטת למידה ייחודית ומוכחת מחקרית 

 

שיטת הלמידה כוללת אימון בטכניקות הנלמדות תוך השתתפות בסימולציות של מצבים מציאותיים. כשהמדריכה לידה/ו כמאמנת אישית, כל משתתפ/ת  מתאמנ/ת מול מדריך עם ציוד מגן המייצר דמויות ריאליסטיות ומסוגל לספוג מכות במלוא הכוח.

 

השיטה (שיובאה מארה"ב) נחקרה למעלה מ-4 עשורים, נמדדה בהשוואה לשיעורים דומים (עם מדריכ/ה בודד/ת וללא סימולציות) ונמצאה כאפקטיבית ביותר. היא נחשבת כיום לשיטה היעילה ביותר להגנה עצמית ולבטיחות אישית ועוזרת בתרגול הגוף לקפוא פחות ולפעול יותר.

 

המשתתפות במחקרים דיווחו על עלייה במדדים של ערך עצמי, ביטחון עצמי, דימוי גוף חיובי ואמונה ביכולת עצמית. זאת בעקבות חיבור לכוחות הקול, הגוף והנפש ותחושת כשירות לפעולה במצבים שקודם אופיינו בתחושת אי אונים.

6 הכללים שלנו לעבודה חינוכית יעילה ובטוחה בגיל הנעורים:

(1) אנו מחויבים להעניק למשתתפים/ות מידע רלוונטי והזדמנות לאימון אפקטיבי, מבלי לחשוף אותם לחומרים שאינם מתאימים להם ועלולים לגרום להם נזק.

(2) המתודות מותאמות לאנרגיות הגופניות והרגשיות המשתנות של בני ובנות נוער, ומתחשבות בשלב ההתפתחותי של כל קבוצה וביחסי היחיד/ה והקבוצה. אנו לרוב מפרידים בין קבוצות הגיל הבאות: 11-13, 14-16, 17-19. 

 

(3) זמן מושקע בהדרכה בגובה העיניים, בניית יחסי אמון ויצירת קבוצה תומכת ומגובשת, כדי לאפשר מרחב בטוח לשיתוף במצבי חיים, פחדים, וספקות. 

(4) אצלנו אין "צריך", יש "אפשר": אנו מסייעים לכל משתתפ/ת לגלות חוזקות אינדיבידואליות בגוף, בקול ובנפש ולבחור אסטרטגיות בטיחות אישית שמתאימות לה/לו. כל זה קורה באווירה קבוצתית שנחווית כמחזקת, שמחה ומעצימה ומאפשרת לשבור מחסומים פנימיים, לחוש בטחון עצמי, ולהתחבר לכוחות וליכולות אישיים.

(5) הסדנא משתייכת לזרם הקרוי "הגנה עצמית פמיניסטית", ואנו משתמשים בחוויה הגופנית הייחודית בסדנאות כדי לערוך קריאה ביקורתית על חברות מגדרי לגבריות ולנשיות והשפעתו על התנהלות במצבי איום, הטרדה ואלימות. דרך הגוף, הסימולציות ואסטרטגיות הבטיחות אנו בוחנים יחד אופציות להתנהגות חלופית.

(6) אנחנו לא משלבים נערים ונערות באותו השיעור, היות והן/ם נתקלות/ים בדינאמיקות יומיומיות שונות, ואנחנו מלמדים אותן/ם אסטרטגיות בטיחות שונות שהוכיחו עצמן כיעילות עבור כל קבוצה.

בנוסף, התהליך הקבוצתי ואפקטיביות הלמידה משתפרים וכשנערים ונערות זוכים למרחב נפרד ובטוח לשאת ולתת על גבריות ונשיות, תפקידי מגדר וציפיות מגדריות.

 

חלק מהשותפים עימם עבדנו:

 

 

המשיכו ללמוד:

001_logo.png
logo.png
logo (1).png
logo3.png
midrashiya_logo.gif
logoelem.png
newlogo2017_100px.png
header_pnimi.jpg
photo-1517164850305-99a3e65bb47e.jpg
bottom of page