


מה קורה בבֶּטַח! - תנועה בטוחה במסלולי החיים? סיפורה של אולגה
הגוף בוחר אחרת
אולגה (שם בדוי), הגיעה ל"בטח!" כשהיא סובלת מדיכאון וחוסר ביטחון עצמי. היא הגדירה עצמה כסובלת מתקיפה של "גלים" של רגש: רגע אחד הכול נעים ויציב ותוך שנייה (לרוב אחרי התפרצות של הילד או הערה מבן הזוג) היא טובעת בתוך גלים של רגש – חרדה, כעס, ייאוש, לחץ. ובגלים האלו היא מרגישה אובדת: מתמלאת בכעס אלים כלפי הילד, קופאת בשתיקה למול הערות בן הזוג.
במפגשים יצרנו סימולציות המדמות את סיפורי היומיום של אולגה. דרך החוויה היא למדה לזהות את הטווח שנפרס בין תחושת ה"הכול בסדר" לבין ה"טביעה". אולגה למדה להכיר את הדרכים בהן הגוף שלה סימן לה שמצב רגשי או בינאישי מחמיר לעבר משבר, ניתוק או ריב. הזיהוי אפשר לה להפעיל בשלבים מוקדמים של המצב טכניקות גופניות שלמדה, שנועדו להרגעה עצמית ולקרקוע, ומנעו מהמצב מלהסלים.
כשהגוף נרגע אז אפשר בזמן אמת, ברגעי לחץ, עימות ומשבר, לבחור בחירות חדשות שמאפשרות יותר בטחון עצמי ולשנות דפוסים ישנים. אולגה תרגלה בסימולציות צורות מילוליות ולא מילוליות של "תקשורת בטוחה" (שפת גוף, טון דיבור, מימיקה, בחירת מילים, ועוד), שימור גבולות בינאישיים בריאים, שגרות טיפול עצמי, היכרות עצמית עם רצונות וצרכים, השלמה עם מאפיינים אישיים ועוד. בסוף התהליך תיארה את עצמה לא בחוף ולא בלב ים אלא כ"סירה במים רדודים, יותר יציבה ובטוחה".
תנועה בטוחה בין נפש לגוף
ב"בטח!" אנו משלבים תרגול טכניקות להגנה עצמית. גילוי החוזק והיכולת לשנות מצבים המאיימים על השלמות הגופנית שלנו ושנדמה שגדולים עלינו (תקיפה גופנית) מייצר אמונה ביכולתנו להגן על עצמנו ורצון לעשות זאת. מופיעה נטייה חדשה לשמור על עצמנו גם במצבי יומיום שמאיימים על שלמותנו הרגשית ועל שלמות מרחב וגבולות ה"אני" שלנו.
לאימון הגופני יש יתרון נוסף – הוא מדגיש אלמנטים של יציבה ויציבות, נוכחות ומיקוד, קרקוע זקיפות קומה, גיוס עוצמה פנימית ותקשורת. האלמנטים מופיעים תחילה בגוף וההנחיה מתווכת את הנוכחות שלהם גם בתודעה, ברגש ובדפוסי התקשורת שלנו.
שותפות טיפולית באירוע "קרוב למציאות"
המעורבות של הגוף היא הכרחית אבל לא מספיקה. בכל שיטת טיפול שמערבת את הגוף, יש חשיבות לכך שהמטפלים/ות יהיו עם הכשרה טיפולית מלאה וניסיון טיפולי ולא רק מורים לאמנות לחימה, יוגה, ריקוד או מיינדפולנס. הכשרה מתאימה מסייעת לחבר בצורה עדינה ובטוחה בין חוויה גופנית, לחוויות רגשיות ומילוליות, בין היחיד לקבוצה, בין המתרחש בחדר לחיים האמיתיים. ידע מקצועי וכלים רלוונטיים מבטיחים החזקה של מרחב מוגן ושל מצבים, רגשות, אמירות, דפוסים ודינאמיקות המתגלים בתהליך.
המפגשים משלבים אימון, תנועה ותרגול חוויתי עם שיחות, עיבוד רגשי, מידע, ועבודה נרטיבית. ההנחיה ברוח גישת הכוחות, מסייעת לכל איש/ה לגלות את מה שחזק בגוף ובנפש הייחודים שלו/ה ולהשתמש בהם כדי ליצור שגרת בטיחות ייחודית ומתאימה לו/ה. המטרה היא לקיים תהליך בסביבה רגישה ובטוחה, עם הרבה הנאה ותמיכה, במפגשים קבוצתיים או פרטניים.
החיבור הגופני פותח מרחב לעבודה עמוקה. המטופלים/ות שלנו מדווחים/ות על ירידה בחרדות ובהימנעויות, עלייה בביטחון העצמי ובדימוי עצמי חיובי, תחושות שליטה ויכולת אישית, שינוי בדפוסי תקשורת בינאישיים. הסיבה, לדעתנו, היא בחיבור של הגוף, הקול והנפש בסימולציות המתקיימות במרחב טיפולי. נוצרת הוויה טרנספורמטיבית שמרחיבה את הדרכים לחוות, להמשיג ולהגיב לאיומים על הגוף, הנפש או ה"עצמי". היא מאפשרת לנו להיות יחד ב"אירוע קרוב למציאות" בצורה שמזמינה פחות חוסר אונים ומאפשרת יותר תנועה בטוחה.
ממשיכות לעבוד עם מוסדות שיקום וטיפול, ובמאי מתחילות קבוצה מסובסדת בפלורנטין!